Bredewold Onderhoudsbedrijf

Dakisolaties

Dakisolatie houdt de warmte beter in uw huis, aangezien warmte van nature opstijgt. Door het dak met isolatiemateriaal te bedekken, bespaart u flink op de stookkosten. Er zijn verschillende manieren om uw dak te isoleren: zo kunt u de binnen- en buitenzijde van een schuin dak, een plat dak en de zoldervloer laten isoleren.

Schuin dak isoleren

Plat dak isoleren

Zoldervloer isoleren

Keuze van het materiaal

Welk isolatiemateriaal het beste gebruikt kan worden voor dakisolatie is afhankelijk van de isolatiewaarde oftewel warmteweerstand, ook wel rd-waarde genoemd. Ook is het afhankelijk van de constructie van uw huis. De meest gebruikte soorten dakisolatie zijn:

  • EPS parels
  • PUR
  • PIR
  • Glaswol

EPS

Ook wel geƫxpandeerd polystyreen genoemd is vochtwerend bestaat uit 98% lucht en 2% kunststof en wordt als parels verkocht. Het materiaal is erg licht en wordt in verschillende vormen verkocht. Het kan op een aantal manieren worden geplaatst waaronder speciale platen en isolatie-elementen die over de dakbedekking heen komen te liggen.

PUR

Pur of polyurethaan is verkrijgbaar als isolatieplaten en schuim, het wordt zowel bij isolatie van een plat- als hellend dak gebruikt. Pur heeft als voordeel dat de platen al voorzien zijn van een dampremmende laag en met het schuim kunnen ook alle naden en kieren gedicht worden voor een goede isolatie.

PIR

Polyisocyanuraat (PIR) bestaat uit harde isolatieplaten en heeft in vergelijking tot andere materialen een erg hoge isolatiewaarde, daarnaast is het brandveilig en vochtwerend. Wel is het moeilijk te vormen door de hardheid en is het minder milieuvriendelijk dan PUR.

Glaswol

Glaswol is een minerale wol waarin gerecycled glas verwerkt is, het is voornamelijk geschikt isolatie van schuine daken en zoldervloeren. Het is een vrij voordelig isolatiemateriaal en heeft zowel een goede isolatiewaarde als dat het geluidsdempend is.

Minder temperatuurwisselingen door gevelisolatie

Tot wel 30% van de warmte in uw huis kan verloren gaan via het dak, maar wist u dat via de muren ook tot wel 20% verloren kan gaan? Wanneer u dus optimaal wilt besparen op de stookkosten, kunt u naast dakisolatie ook de muren laten isoleren. Daarnaast zorgt gevelisolatie voor minder temperatuurwisselingen in uw huis. Afhankelijk van het bouwjaar van uw huis, kan gekeken worden welke manier van gevelisolatie het meest geschikt is voor uw huis.